18 Kasım 2013 Pazartesi

Nobel Ödüllü Yazar Doris Lessing hayata veda etti



Nobel Ödüllü Yazar Doris Lessing 17 Kasım 2013 sabahının erken saatlerinde, 94 yaşında Londra’daki evinde huzurlu bir şekilde hayata veda etti. Ölmeden önce kızı Jean, torunları Anna ve Susannah sayesinde bir süre daha hayata tutundu.

Doris Lessing, 1957

Ailesi İngiliz olan Doris Lessing, 1919’ta İran’da doğdu. Güney Rodezya’da (şimdiki Zimbabwe) büyüdü. 13 yaşında okulu bıraktı ve eğitimine Dickens, Tolstoy, D.H. Lawrence ve Dostoyevski gibi yazarların eserlerini okuyarak devam etti.

Doris Lessing, 1959

Lessing 1949 yılında Londra’ya taşındığında çantasında ilk romanı olan The Grass Is Singing’in (Türkü Söylüyor Otlar) elyazmaları da vardı. 1950 yılında Michael Joseph tarafından basılan bu kitap onun profesyonel yazarlık kariyerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Bir ilke imza atarak 1962 yılında yazdığı The Golden Notebook (Altın Defter), 20. yüzyılın en önemli eserlerinden biri sayılmaktadır.

Doris Lessing, 1962

Hayatı boyunca şiir, opera, kısa hikâyeler, oyunlar ve Alfred and Emily (Alfred ile Emily) gibi edebiyat-dışı eserlerinin ve ailesinin Birinci Dünya Savaşı’nın etkisinde süren hayatlarını da anlattığı, Under My Skin (Tenimin Altında) ve Walking in the Shade (Gölgede Yürümek) isimleriyle iki cilt olarak basılan otobiyografik çalışmalarının da dahil olduğu 55 eseri bulunmaktadır.

Doris Lessing, 1976

Doris Lessing 2007’de Nobel Edebiyat Ödülü ve İngiliz Edebiyatı’nın ömür boyu başarı dalında aldığı David Cohen Ödülü başta olmak üzere pek çok ödüle layık görüldü.

Doris Lessing, 1988


Edebiyat dünyasının büyük kaybından dolayı üzgünüz. Doris Lessing’in yayıncısı olarak Under My Skin (Tenimin Altında), Walking in the Shade (Gölgede Yürümek), The Summer Before the Dark, The Good Terrorist (Terörist), The Grandmothers (Büyükanneler) kitaplarını Türkçeye kazandıracağımız için onur duyuyoruz. 

0 yorum :

Yorum Gönder