14 Kasım 2013 Perşembe

Kız Kardeşi Vanessa Bell'in Çizgileriyle Virginia Woolf



Fotoğraf: Lady Ottoline Morrell, Haziran 1926


Virginia Woolf özgün yapıtları, ruhsal çöküntüleri ve intihar ederek son verdiği yaşamıyla 20. yüzyıl edebiyatına damgasını vurmuştur. 


Yaşadığı dönemde kadınların halen ikinci planda kalması nedeniyle eğitim göremeyen Woolf, yapıtlarında ataerkil sistemi sık sık eleştirirdi. Yine de, bu sistem içinde Virginia ve kardeşi Vanessa kendilerini geliştirmeyi başardılar ve ikisi de çocukluklarında hayal ettikleri gibi bir yazar ve bir ressam oldular.


Virginia Woolf ve kardeşi Vanessa Bell kriket oynarken

Vanessa Bell, Virginia Woolf'un pek çok portresini yaptı. Woolf, portreler için uzun süre poz vermekten hoşlanmıyordu. National Portrait Gallery'nin bir portre için poz vermesi teklifini de geri çevirmişti.
Daha sonra yeğeni Quentin Bell'e yazdığı bir mektupta, kendisinden talep edilen pozu neden vermek istemediğini şöyle açıklamıştı:
"Onu [resmimi] alıp bir mahzene kapatacaklar ve ben öldükten on yıl sonra çıkarıp soracaklar 'Bayan Woolf'un neye benzediğini bilmek isteyen var mı?' Hepsi hayır diyecekler ve daha sonra onu yırtacaklar."



Ressam: Vanessa Bell, 1912



Ressam: Vanessa Bell, 1912



Ressam: Vanessa Bell. Sergilenme tarihi: 1934

Virginia Woolf'u, koltuğunda, kitapları arasında, bir elinde sigarasıyla betimleyen Vanessa Bell imzalı tablo, 1934 yılında sergilenişinde bir koleksiyoner tarafından satın alınmıştı ve bir daha bu tabloyu kimse görmemişti. Woolf'un kayıp tablosu 2004 yılında Londra'daki Lefervre Gallery'de yeniden izleyiciye sunuldu. 

Kaynaklar:

Virginia Woolf fotoğrafları için bkz. 

0 yorum :

Yorum Gönder